Hogyan kell telepíteni a garázskaput?

superhome
2023. 04. 09. 07:28:54

Hogyan kell telepíteni a szekcionált garázskaput?

Hogyan kell telepíteni a garázskaput - helyszíni felmérés

A Hörmann szekcionált garázskapu telepítése fontos lépés, amelyet gondosan meg kell tervezni és végrehajtani ahhoz, hogy a kapu biztonságosan és hatékonyan működjön. A megfelelő telepítési előkészületeknek biztosítania kell, hogy a kapu tokszerkezete a lehető legjobban illeszkedjen az épülethez, azaz a nyíláshoz, ezáltal pedig az időjárás hatásaitól is megfelelően védjen, könnyedén nyitható és zárható legyen. A következőkben részletesen tárgyaljuk a garázskapu telepítésének folyamatát, beleértve a szükséges eszközöket, az előkészítő munkákat, a kapu összeszerelését és az utolsó beállításokat.

 

A témekör áttekintése

Kapu tervezése

Eszközök

A garázskapu beépítés előkészületei

Kapu összeszerelése

Beállítás és tesztelés

Ellenőrzés és karbantartás

Tisztítás és ápolás a beépítést követően

 

KAPU TERVEZÉSE | A kapu tervezése fontos lépés a telepítési folyamat során és sok esetben meg is előzi a tényleges nyílás kialakítását.. A kapu típusának és méretének megfelelően meg kell tervezni a szerelvények, értsd itt a tokszerkezet, sínrendszer és adott esetben a rugórendszer szükséges helyigényének biztosítását. A kapu kiválasztásakor figyelembe kell venni a méretet, a súlyt, a szerkezethez tartozó különféle mechanizmusokat, mint például rugórendszert az automata ajtó nyitó rendszer szükséges helyigényét is. 

 

ESZKÖZÖK | A Hörmann garázskapu telepítéséhez szükséges eszközök általában a következők:

▶ Vízszintmérő

▶ Mérőszalag

▶ Fűrész

▶ T20, T25, T30 dugókulcs

▶ 10-es és 13-as csillagkulcs

▶ Asztalos szorító (gyorsszorító)

▶ Fúrógép

▶ Ø 5; 8,5, 10 fémfúrószárak

▶ Ø 10 kőműves fúrószár

A szükséges eszközök listája ettől eltérhet a kapu típusától és a telepítés helyétől függően. Természetesen a Hörmann garázskapu összeszerelési utasításai részletesen ismertetik az összes szükséges eszközt.

 

A GARÁZSKAPU BEÉPÍTÉS ELŐKÉSZÜLETEI | Az első lépés a Hörmann garázskapu telepítésekor az előkészületek elvégzése. Ez magában foglalja a szerelési helyszín megtisztítását, a szabad létrázható terület biztosítását, az eszközök beszerzését és az összeszerelési utasítások áttanulmányozását. Az előkészítési munkák során figyelembe kell venni a kapu típusát, méretét és súlyát, valamint a garázs méretét és kialakítását.

A kapu beépítése előtt kész kell lennie a kapunyílásnak és az épület aljzatának. Szerelés közben figyeljen a következőkre:

▶ Legyen biztonságos kapcsolat a fogadó falazattal.

▶ Vizsgáld meg, hogy a kapuval együtt szállított rögzítőelemek alkalmasak-e helyi adottságok mellett a rögzítésre.

▶ Csak statikussal történő egyeztetés után szerelj az épület tartószerkezetére.

▶ Gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről a padlótömítés és a tokrészek területén, különben korrózióveszély állhat fenn. (lásd a beépítési útmutatót)

▶ Gondoskodj róla, hogy az épület megfelelően száraz és szellőztetett legyen, különben fennáll a korrózióveszély.

▶ A kőműves munkák előtt a kapu védelméről feltétlenül gondoskodni kell, mivel a vakolat, cement, gipsz, festék, stb. felfröcsöghetnek rá, és ez a felület károsodásához vezethet.

▶ Óvd a kaput agresszív és maróhatású anyagoktól, mint pl. salétromos téglák és vakolatok, savak, lúgok, útszóró só, agresszív hatás

 

KAPU ÖSSZESZERELÉSE | Az összeszerelési folyamat során a Hörmann garázskapu tokszerkezetét a felgördítő mechanizmus alkatrészeit, a kapulapokat és a garázskapu-meghajtást kell összeszerelni. Ezek magukba foglalják a kapu keretének, tömítéseinekk, görgőinekk, vereteinekk, rugórendszerének, zuhanásgátlás és egyéb biztonsági berendezések összeszerelését, továbbá a meghajtás sínrendszerének és vezérlőegység felszerelésének munkafolyamatait. A Hörmann garázskapuhoz minden esetben mellékelt összeszerelési utasítás pontosan ismerteti a folyamat lépéseit és mindvégig nagyon fontos, hogy azokat gondosan pontról pontra kövessük majd.

 

BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK | Kérjük olvasd el, és tartsd be a Hörmann garázskapuhoz mellékelt szerelési utasítást! Fontos információk vannak benne a termékről. 

A 40-es sorozatú szekcionált kapu szerelését, karbantartását, javítását és kiszerelését csak szakember végezheti (EN 12635 szerinti kompetens személy).

Ha a kapu tönkremegy (nehézjárású lesz vagy más zavar lép fel) az ellenőrzéssel / javítással közvetlenül szakembert bízz meg.

A kapu üzembe helyezése előtt át kell vizsgálni, hogy a kapu mechanikusan hibátlan állapotban van-e, mégpedig egyensúlyban van-e, úgy, hogy kézzel is könnyen működtethető (EN 12604).

Sérülésveszély a helyszíni változtatások esetén

A funkciós részek megváltoztatása vagy eltávolítása fontos biztonsági egységeket helyezhet üzemen kívül. Ezáltal ellenőrizetlen kapufutás történhet, ami személyek vagy tárgyak beszorulását okozhatja.

▶ Ne változtass meg vagy távolíts el alkatrészeket!

▶ Ne építs be idegen kiegészítő elemeket. A rugók pontosan a kapu súlyához vannak méretezve. A kiegészítő alkatrészek túlterhelhetik a rugót.

▶ A meghajtás felszerelésekor ügyelj a kapu és a meghajtás gyártójának az utasításaira! Mindig a kapugyártó eredeti csatlakozásait használd!

 

BEÁLLÍTÁS ÉS TESZTELÉS | Az utolsó lépés a beállítás és tesztelés. A kapu beállítása során ellenőrizni kell az egyenletes kapumozgást, a nyitva- és zárva véghelyzetek pozicióit, a zsanérok és rugók beállítását. A kaput megfelelően az útmutató szerint be kell állítani, hogy a későbbiekben az biztonságosan és hatékonyan működjön majd. 

A kapulap súlykiegyenlítésének ellenőrzése:

▶ Nyisd fel a kaput kézzel félállásba. A kapunak meg kell tartania ezt a helyzetét.

Ha a kapu egyértelműen lefelé süllyed:

▶ Feszíts a rugókon a szerelési utasítás biztonsági figyelmeztetéseit betartva.

Rögzítési pontok

▶ Minden rögzítési pontot ellenőrizni kell a kapun és a kaputesten, szükség esetén szorosra kell húzni.

Futógörgők és futósínek

A futógörgőknek zárt kapu mellett könnyedén forgathatónak kell lenniük. Szükség esetén a futógörgőket be kell állítani. Figyelj a meghajtás beépítési utasításában foglaltakra is, mert abban a futógörgők különleges beállításával kapcsolatban utalások találhatók.

▶ A futósíneket adott esetben meg kell tisztítani, azonban zsírozni tilos!

 

ELLENŐRZÉS ÉS KARBANTARTÁS | A nem kielégítő ellenőrzés és karbantartás miatt, fontos biztonsági elemek állhatnak le vagy mehetnek tönkre. Rendszeresen végeztesd el szakemberrel a kapu ellenőrzési és karbantartási munkálatait.

Az ellenőrzési és karbantartási munkálatokat az első üzembe helyezés előtt és évente legalább kétszer, a szerelési útmitató szerint, szakemberrel el kell végeztetni! A kapu meghibásodása esetén (nehézjárás vagy más zavar) a javítással / karbantartással közvetlenül egy szakembert, Hörmann szakszerelőt kell megbízni. 

 

TISZTÍTÁS ÉS ÁPOLÁS A BEÉPÍTÉST KÖVETŐEN | A tisztításhoz és ápoláshoz elegendő a tiszta víz. Valamivel erősebb szennyeződés esetén meleg vizet és semleges hatású karcmentes tisztítószert (pl. mosogatószer, pH-érték 7) ajánlunk. A felületi tulajdonságok megtartásához rendszeres tisztítás szükséges 3 havonta (kapu külső oldala, tömítések). Az oldalsó tömítések mögötti csúszós területet folyamatosan tisztán és csúszós állapotban kell tartani. 

 

ÖSSZEGZÉS | A garázskapu telepítése fontos lépés a garázs biztonságos és hatékony használata érdekében. A megfelelő előkészítések és az eszközök beszerzése mellett az összeszerelési, telepítési és beállítási folyamatokat gondosan kell követni. A kapu telepítésének folyamata eltérő lehet a kapu típusától és méretétől függően, de az összeszerelési utasítások pontosan ismertetik a folyamatot. A szakszerű telepítés biztosítja, hogy a Hörmann garázskapu biztonságosan és hatékonyan működjön és hosszú élettartamú legyen

 

Tovább a Hörmann szekcionált garázskapuk oldalra >>>

 

 

DOKUMENTÁCIÓK | Összeszerelési, kezelési, karbantartási és szétszerelési útmutatók

Hörmann szekcionált garázskapu 40-es sorozat, Z-sínvezetés PDF

Hörmann szekcionált garázskapu 40-es sorozat, N-sínvezetés PDF

Hörmann szekcionált garázskapu 40-es sorozat, L-sínvezetés PDF

 

 

Segítünk kiválasztani a megfelelő garázskaput

Telefonos ügyfélszolgálat: napi 8:00 - 19:00

06 30/251-5280

E-mail: info@superhome.hu

 

 

Ajánlatkérés

Töltsd ki az űrlapot! Munkatársunk felveszi Veled a kapcsolatot és minden kérdésedre válaszol.
Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot és hozzájárulok az adataim kezeléséhez